Friday, April 8, 2011

Haish...tak paham aku ni.....telur pon korang nak palsukan.....original pon bukannya mahal mane banding dengan yang PALSU tuh....

Aku dah dapat email pasal ni dari 2hari lepas....aku ingatkan kat china je...rupanya dah selamat masuk MALAYSIA pon...aku rasa benda ni dah lama masuk Malaysia cuma baru sekarang dapat kesan..huwaaa......

telur separuh masak...
telur goreng mata....
telur separuh masak....
kek....
roti....
telur rebus pengantin...
ape lagi..semua masakan yang berasaakan telurlah....
katalah tukang masak tu terbeli telur murahan yang terciplak tu secara tak perasan atau memang saje beli sebab murah...dia masak...kita makan...wah...sedapnya....tapikan korang..meh aku kongsi ni..betapa bahayanya telur ciplak ni bila masuk dalam organ badan manusia...sebab itulah zaman sekarang ni banyak penyakit KRONIK....


Telur ayam tiruan itu dibuat sepenuhnya daripada ramuan bahan-bahan kimia berbahaya yang terdiri dari natrium alginat, alum, gelatin, asid benzoik, kalsium klorida serta air dan pewarna lemon. Di mana kesan daripada memakan telur ayam tiruan dipercayai mampu mengganggu kadar metabolisme dalam badan, hati dan otak jika dimakan pada kadar yang kerap



ni aku dapat dalam email aku 2hari lepas....
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

To create egg white, the instructor - a woman in her 20s - used assorted ingredients such as gelatin, an unknown powder, benzoic acid, coagulating material and even alum, which is normally used for industrial processes.

For egg yolk, some lemon-yellow colouring powder is mixed to a liquid and the concoction stirred. The liquid is then poured into a round-shaped plastic mould and mixed with so-called 'magic water', which contains calcium chloride.


This gives the 'yolk' a thin outer membrane, firming it up. The egg is then shaped with a mould. The shell is not forgotten. Paraffin wax and an unidentified white liquid are poured onto the fake egg, which is then left to dry.




The artificial egg can be fried sunny-side up or steamed. Although bubbles appear on the white of the egg, those who have tasted it say the fake stuff tastes very much like the real thing.




But experts warn of the danger of eating fake eggs. Not only do they not contain any nutrients, a Hong Kong Chinese University professor warned that long-term consumption of alum could cause dementia





To make the egg white, various ingredients, including a powder and alum, are mixed together.




The 'yolk' is shaped in the round mould. 'Magic water' containing calcium chloride is used. 




Hardy shells are formed by pouring paraffin wax and a liquid onto the egg, which are then left to dry. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

mengaut keuntungan dengan memusnahkan kehidupan..wah seronok korang ni...patutlah kat negara depa ni baby besar tak hingatlah...itulah,...inilah...semua yg kronik...korang tak risau ke...??
setakat ni di pulau pinang dah jumpa...
telur ciplak ni dijual dengan harga RM11 untuk 30biji....


camne nak kesan atau pastikan telur yang ada kat rumah kita tu Ori or ciplak...ni aku amik dari blog bro CM a.k.a penyu....[KLIK]

cara nak kesan dengan menjadikan telur rebus yea...


 kalau telur original kalau dikupas akan ada ruang kosong...

tapi kalau FAKE punya takde ruangan lansung..penuh...

ok biasanya kalau telur rebus bila kita kupas kulitnya sampai habis mesti ada bahagian rata..kiranya boleh diletak secara berdirikan...itu telur original

 tapi kalau korang nampak macam gambar atas ni sempurna bujurnya....takde ruangan rata maka dengan itu..ini adalah telur palsu yea...



ok korang mesti peka punya yang ni..bila kita tengok dalam gambar ni antara kuning dan putih terpisah dengan elok tanpa apa2 salutankan..itu telur betul punya....


tetapi kalau korang tengok ada macam selaput nipis antara kuning dengan putih....takyahlah makan yea..itu palsu punya...wooooo

another info ialah...Telur palsu itu bersaiz lebih besar daripada telur ayam sebenar dan apabila dipecahkan ia tidak mempunyai pusat telur, tidak berbau, berkilat dan kasar.

semua sumber ni korang boleh rujuk dekat [KLIK] & [KLIK]

notamuka : sebab tu kanda susah nak diajak makan kat luar..sama macam abg ipar aku no 2..adeh....takutlah pulak...pada peniaga sekalian sebelum beli barang tu check dumber dulu yea..bahaya..


UPDATES : More info here....[KLIK]

No comments:

Post a Comment

tap..tap..tap...komen ape tu...?