percobaan yang pertama kalinya....fuhhhhhhh...nasib baiklah jadi...hahahahaha...
mula-mula nak buat "Rainbow Cake With Lemony Swiss Meringue Buttercream"....
sumber utama dari sini yea...[LINK]
tapi disebabkan nak buat dalam kuantiti yang agak banyak....so bertukarlah pada
KEK BUAH-BUAHAN KUKUS.....
resepi asalnya diambil dari [sini]
ahhhaaaa........gambar diatas tu yang saya buat yea....
disebabkan saya rajin hari ini...meh saya copy & paste resepi asalnya kat sini yea......
Bahan-bahan ( 2 loyang 7 x 7 inci persegi ) -
* 600 gram tepung gandum
* 300 gram gula halus
* 5 biji telur - GRADE A - besar (kalau GRADE B - 8 biji) - iva pakai telur gred B
* 2 1/2 buku (625 gram) mentega Golden Churn/ SCS - ikut koranglah nak pakai mentega apa...
* 1 kotak (500 gram) buah-buahan campuran
* 2 sudu teh bicarbonate of soda
* 1 sudu teh esen vanilla
* sedikit pewarna coklat (sarsaparilla liquid brown) - iva pakai serbuk koko jek..hehehe
* 2 cawan gula, untuk dibuat gula hangus
* kertas kuih
* 600 gram tepung gandum
* 300 gram gula halus
* 5 biji telur - GRADE A - besar (kalau GRADE B - 8 biji) - iva pakai telur gred B
* 2 1/2 buku (625 gram) mentega Golden Churn/ SCS - ikut koranglah nak pakai mentega apa...
* 1 kotak (500 gram) buah-buahan campuran
* 2 sudu teh bicarbonate of soda
* 1 sudu teh esen vanilla
* sedikit pewarna coklat (sarsaparilla liquid brown) - iva pakai serbuk koko jek..hehehe
* 2 cawan gula, untuk dibuat gula hangus
* kertas kuih
Apa langkah seterusnya....
1. Nama pon kek kukus..maka dengan itu silalah panaskan dulu periuk kukus korang yea....
2. Kan ada 600gram tepung tadi...amik sikit je dan gaulkan bersama buah-buahan campuran tadi...tujuannya
supaya masa korang kukus kek tu buah nanti tak mendap....
3. Ahha...tak payah susah payah nak pakai pemukul berkuasa enjin yea...pakai whisk je cukup...
sumber [sini]
4. pukul mentega dan gula tadi sampailah kembang dan sebati yea...
5. masukkan esen vanilla dan pewarna coklat tadi....kacau sampai sebati...
6. Maukkan telur tadi SATU-PERSATU...dan pukul sampai sebati...xyah pukul dengan kadar beriya...slow and steady jek...sebab kalau korang pukul beriya ini akan mendatangkan marah...eh bukan..nanti kek tu akan kering...kurenglah sedapnya...
7. bila telur dan sebati dengan adunan mentega tu...silalah masukkan tepung pulak yea....pon slow and steady...sampai sebati ok...kalau boleh gunalah spatula buat kaedah kaup-balik...
8. Bila dah sebati..pergi masakkan gula perang....gula tadi masak dengan api yang kecik....tak tahu buat...gula 2 cawan tadi masukkan dalam periuk.gunakan api yang kecil je masak sampai gula tadi cair dan tukar jadi perang.....ha...ade faham tak...??gula jangan bubuh air plak..tak jadi nanti....
ini yea gula yang dah menjadi gula perang....panas ni...tapi ianya juga cepat sangat membeku...
9. Masa gula perang tadi panas...masukkan gula perang dalam adunan tepung tadi...jangan pakai spatula plastik yea..nanti leh cair...macam iva pakai whisk je cukup...kalau boleh sambil tuang sambil kacau..sebab gula perang tu cepat membeku bila masuk dalam adunan tepung....kalau boleh minta pertolongan orang lain tuangkan....kacau sampai gula perang rata dengan adunan tepung tadi...
10. Baru masukkan buah-buahan campuran yang digaul dengan tepung tadi...kaup-balikkan ia sampai sebati...
11. Tuang adunan kedalam loyang..sebelum tu silalah letak kertas kuih tadi dan sapukan mentega dan sadurkan dengan sedikit tepung.bila dah tuang adunan tadi..tutup loyang dengan aluminium foil..kukuslah selama 4 JAM ok....kalau nak kurangkan masa pon boleh tapi kalau 4jam kek lebih tahan lama....make sure periuk kukus tadi airnya dah mendidih yea....
kalau ikutkan resepi asalnya...kukus selama 2jam dengan api yang besar...manakala selebihnya 2 jam guna api yang kecik je...sebab tak bagi guna mixer adalah nak elakkan kek jadi berderai....
gambar kat atas tu yang iva bakar...derhaka dengan resepi asal..hahaha...gatal nak try bakoooo...nasib baik jadi jugak tapi sebab bakooo so kek agak kering sikitlah...yang kukus punya tak sempat iva nak amik gambar..licin semuanya...nyum..nyum...pujian semuanya kata sedopppppp...kanda pon suka nampaknya....Alhamdulillah..hehehehehe...
inilah oven iva...jenama "Butterfly"..memang suka sangat oven ni...sayang sangat²...kanda nak belikan oven lain pon iva tak mahu...ini juga best..buat kuih raya pon inilah ovennya..hehehehe
kek ni untuk hantaran nikah ....niat nak bagi sedulang hantaran..yang mampu kek ajalah...hehehehe
inilah kek yang sudah dibalut dengan baju..hehehehe....made by iva...idea jam 3 pagi koo....layankan je...hehehehe
inilah pengantinnya....TAHNIAH adik dan ila....kami doakan kamu bahgia hingga akhir hayat yea....amiinnn
hi i pun baru beli oven ni....tapi roti yang asalnya masak 20min dlm oven letrik biasa, dlm oven ni i bakar hampir 3 jam! tray silver pun dah jadi kuning2:( .....i blum try bakar biskut tapi kek bawah hangus atas tak masak sangat. boleh kak bagi petua cara tuk guna oven ni? tk ya
ReplyDeletejulie